آموزش فشرده سازی و رمزگذاری فایل ها در ویندوز ۱۰
بدون آن که فایل را در ZIP یا RAR قرار دهید، آن ها را فشرده و ایمن کنید!
تقریبا همهی ما فایل های زیادی را در حافظهی رایانهی خود یا یک حافظهی قابل حمل نگهداری میکنیم. یکی از مشکلاتی که برای یک کاربر وجود دارد، محدودیت حجم ذخیره سازی است و بسیار پیش آمده که به علت نداشتن فضای کافی در حافظه از نصب برنامه یا داشتن یک سری از فایل ها صرف نظر کردهایم. البته همهی مشکل اینجا نیست. یکی از مشکلات دیگر مخصوصا برای رایانه هایی که دارای کاربر های مختلف است، حفاظت از فایل ها است. با ما همراه باشید تا قدری از این مشکلات را بکاهیم…
ما با این ۲ مشکل را کار داریم:
- محدودیت فضای حافظه برای ذخیره سازی فایل
- دسترسی دیگران به فایل ها یا از بین رفتن یا به اصطلاح پریدن فایل ها و یا مخدوش شدن فایل به هر علت
دربارهی مورد دوم باید اضافه کنم یکی از مشکلات موجود در رابطه با آنتی ویروس هایی است که فایل های شخصی شما ویروس یا خطرناک تشخیص میدهند و آن ها را پاک میکنند.
شما برای مقابله با این دو مشکل چه راه هایی را پیشنهاد میکنید؟
یکی از رایج ترین کار هایی که صورت میگیرد، آرشیو کردن فایل هاست. یعنی شما با استفاده از خود ویندوز یا یک برنامهی سوم شخص، فایل های خود در آرشیو هایی مانند ZIP – RAR – 7z و… قرار میدهید. این راه کاملا جواب گو است. اما مشکلات دیگری را در پی دارد. مشکلاتی نظیر:
- سختی دسترسی به فایل: شما مجبورید برای استفاده از یک فایل، آرشیو خود را خارج سازی کنید.
- از دست رفتن زمان: همان گونه که میدانید خارج سازی فایل از آرشیو مدتی را طول میکشد و شما مجبورید صبر کنید.
- نمیتوانید کل فایل ها را آرشیو کنید: یعنی شما به هر حال مجبورید فایل هایی را خارج از آرشیو داشته باشید تا بتوانید از آن ها استفاده کنید و نمیتوانید فایل های در حال استفاده را آرشیو کنید.
باید گفت یک راه بسیار ساده در ویندوز وجود دارد که شما را شگفت زده خواهد کرد.
چگونه فایل ها را فشرده سازی کنیم؟
کافیست روی فایل کلیک راست کرده و گزینهی Properties را بزنید. در پنجرهی باز شده، در زبانهی General دکمهی Advanced را بزنید. حال مطابق شکل تیک Compress contents to save disk space را فعال کنید.
پس از این کار، دکمهی OK را بزنید و پنجرهی Properties را هم با زدن OK ببندید. حالا باید منتظر بمانید تا عمل فشرده سازی انجام شود. طبیعی است که هر چه حجم فایل شما بیشتر باشد، این کار زمان بیشتری را طول خواهد کشید.
پس از انجام این کار آیکون فایل شما به شکل زیر در میآید:
برای مثال ما یک فایل را فشرده سازی کردیم:
همان گونه که میبینید، حجم واقعی فایل بیشتر از آن چیزی است که در حافظه وجود دارد.
شما همچنین میتوانید پوشه ها را به این صورت فشرده کنید. با این کار تمام فایل های درون آن نیز فشرده میشوند. البته باید دقت کنید که در هنگام این کار پوشه از شما در مورد فشرده سازی محتویات پوشه هم سوال پرسیده میشود و شما باید گزینهی Apply changes to this folder, subfolders and files را انتخاب کرده باشید.
نکته های مهمی که باید بدانید:
- توجه داشته باشید که نسبت به حجم فایل شما و میزان فشرده سازی که بر روی آن صورت میگیرد، در حین استفاده (یعنی فقط وقتی که میخواهید فایل را باز کنید) دستگاه کمی شما را منتظر بگذارد.البته نگران نباشید 🙂 این نکته در مورد فایل های حجیم است. در ضمن اگر سیستم شما از سخت افزار های به روز و قوی بهرمند است، اصلا چیزی را احساس نخواهید کرد.
- نکتهی بعدی این است که به هیچ وجه فایل های مربوط به سیستم عامل یا فایل های مربوط به نرم افزار های نصب شده را فشرده سازی نکنید. این کار باعث کند شدن سیستم عامل یا برنامه های شما میشود.
- توصیه میشود فایل هایی مانند آهنگ، عکس، فیلم های کم حجم، پروژه های برنامه نویسی یا طراحی هایتان را فشرده سازی کنید.
چگونه فایل ها را با رمزگذاری ایمن کنیم؟
برای انجام این کار دقیقا مراحل بالا را طی کنید و در پنجرهی Advanced Attributes به جای گزینهی Compress… ، گزینهی Encrypt contents to secure data را انتخاب کنید.
پس از انتخاب این گزینه و انجام ادامهی مراحل، فایل شما به شکل زیر در میآید:
با این کار، دیگر این فقط شما هستید که به فایل دسترسی خواهد داشت و کاربران دیگر نخواهند توانست که محتویات آن را تغییر دهند. منظور از کاربران دیگر حساب کاربری (User account) هایی است که در ویندوز خود تعریف میکنید.
برای تنظیم دسترسی سایر حساب ها به فایل قفل گذاری شده، به پنجرهی بالا برگردید و دکمهی Details را بزنید.
توجه کنید که شما با این کار حتی میتوانید از دخالت آنتی ویروس در مورد حذف یک فایل جلوگیری کنید.
حرف آخر:
این قابلیت، روش سریع تری برای فشرده سازی و رمز گذاری فایل ها بدون آرشیو کردن آن هاست. اما باید بدانید که با این روش نمیتوانید هر دو کار را بر روی فایل اجرا کنید.