فیلمبرداری از محیط ویندوز، یکی از کارهایی است که معمولاً برای کارهای آموزشی یا غیره انجام میشود. این کار را به واسطهی یکسری نرمافزار خاص انجام میدهند؛ اما در ویندوز ۱۰ میتوان بدون نرمافزاری خاص و تنها با چند ترفند و ابزار، از محیط ویندوز فیلمبرداری کرد.
ضبط کردن ویدیو از محیط ویندوز، یکی از کارهایی است که اکثر کاربران انجام دادهاند. ممکن است شما این کار را به منظور توضیح دادن راهحلی خاص برای یک مشکل انجام داده باشید و ویدیو را برای دوست خودتان ارسال کرده باشید. نرمافزارهای بیشماری هستند که میتوانند این کار را برای شما انجام دهند که بیشتر آنها نیز رایگان هستند و به سادگی ویدیوها را ضبط میکنند. گاهی ممکن است که شما از رایانهای استفاده کنید که امکان نصب نرمافزار روی آنها توسط مدیر شبکه ممنوع شده است. در این صورت شما باید راهی بیابید که بتوانید بدون استفاده از نرمافزارهای جانبی، از محیط ویندوز فیلمبرداری کنید.
چندین روش مختلف وجود دارد که به کمک آنها میتوانید بدون استفاده از نرمافزار جانبی، از محیط ویندوز فیلمبرداری کنید. سیستمعامل ویندوز برخی ابزار را در اختیار کاربر میگذارد که میتواند از آنها استفاده کند؛ اما روشهای دیگری نیز مانند استفاده از یوتیوب وجود دارند که میتوان از آنها نیز استفاده کرد.
فیلمبرداری از محیط ویندوز با Game Bar
مایکروسافت به هنگام عرضهی ویندوز ۱۰، ابزاری جدید را با نام Game Bar معرفی کرد که پلاگینی برای اپلیکیشن ایکسباکس بهشمار میرود. این برنامه برای این در ویندوز ۱۰ تعبیه شده است که شما بتوانید با استفاده از آن، از محیط بازیهای ویدیویی فیلمبرداری کرده یا بازی خود را استریم کنید؛ اما این برنامه فقط محدود به بازیها نیست و شما میتوانید از آن برای ضبط فیلم از هر قسمت ویندوز استفاده کنید.
برای شروع، به قسمت تنظیمات ویندوز ۱۰ یا همان Settings بروید و روی بخش Gaming کلیک کنید. در قسمت Game Bar، دقت کنید که اسلایدر گزینههای Record game clips؛ Screenshots و broadcast using Game bar همگی روشن باشند.
اکنون میتوانید با فشردن کلیدهای ترکیبی Win + G، در هر زمانی پلاگین Game Bar را فعال کنید. هنگامی که برای نخستینبار از این پلاگین استفاده میکنید، پیغامی را با عنوان «Gaming features not available» مشاهده خواهید کرد. دلیل نمایش پیغام مذکور این است که پلاگین نتوانسته تشخیص دهد که شما میخواهید از محیط بازی فیلمبرداری کنید یا از محیط دسکتاپ.
در زیر پیغام نمایش داده شده، تیک گزینهی Enable gaming features for this app to record gameplay را بزنید تا پلاگین شروع به کار کند. شما اکنون میتوانید با فشردن کلیدهای ترکیبی Win + Alt + R، ضبط ویدیو را در هر زمانی آغاز کنید. اگر این کلیدهای میانبر را دوست ندارید، میتوانید با رفتن به بخش تنظیمات، کلید ترکیبی مورد علاقهی خود را برای این کار تعریف کنید.
البته توصیه میشود که همواره پیش از آغاز ضبط ویدیو، حتماً از همان کلید ترکیبی Win + G استفاده کنید تا در مورد میزان بلندی صدا و کیفیت تصویر در خروجی اطمینان حاصل کنید و مقادیر دلخواه خود را تنظیم کنید. اگر میخواهید که از میکروفون به عنوان ورودی صدا استفاده کنید، کافیست در Game Bar روی آیکون Mic کلیک کرده یا از کلیدهای ترکیبی Win + Alt + M استفاده کنید.
برای پایان دادن به ضبط ویدیو، میتوانید مجدداً از کلیدهای ترکیبی Win + Alt + R استفاده کنید. تمامی ویدیوهای ضبط شده توسط این پلاگین، در مسیر «C:\Users\USERNAME\Videos\Captures» ذخیره میشوند.
استفاده از Steps Recorder
اگر نیاز دارید به جای ویدیو، یک رشته اسکرینشات از مراحل کارهای خود تهیه کنید، Steps Recorder یکی از گزینههای مناسب بهشمار میرود. این ابزار که به صورت بومی در ویندوز وجود دارد، راهحلی ساده برای تهیهی رشتهای اسکرینشات است. گاهی ما میخواهیم که راهحل یک مشکل را برای یکی از دوستان خود توضیح دهیم اما از طرفی تمایلی به ارسال ویدیوی حجیم نداریم. با استفاده از این ابزار میتوان از مراحل لازم برای حل مشکلی خاص، اسکرینشاتهای زنجیرهای تهیه کرد که همانند یک ویدیو، مراحل را نشان میدهد با این تفاوت که حجم کمتری داشته و سادهتر است.
برای استفاده از این ابزار، در قسمت جستجوی ویندوز، عبارت Steps Recorder را جستحو کنید تا برنامه را بیابید و اجرا کنید. پس از اجرای برنامه، پنجرهای کوچک ظاهر میشود و شما میتوانید با کلیک روی گزینهی Start Record، فرآیند ضبط کردن را آغاز میکنید. سپس میتوانید از مراحلی که برای حل یک مشکل و توضیح آن برای شخص دیگر لازم است، اسکرینشات تهیه کنید.
اگر نیاز دارید که در اسکرینشات مربوطه در مورد چیز خاصی توضیح مختصری ارائه کنید، میتوانید روی گزینهی Add Comment کلیک کنید تا بخش مورد نظر برجسته شده و شما بتوانید در یک بخش کوچک توضیحی مختصر را بنویسید. وقتی که کار شما تمام شد، روی گزینهی Stop Record کلیک کنید.
پس از اتمام کار، پنجرهای جدید نمایان میشود که شامل تمام اطلاعاتی است که ذخیره کردهاید. این ابزار با هر کلیک یا تایپی که میکنید یک اسکرینشات تهیه میکند و اطلاعاتی را در مورد آنچه که شما کلیک کردهاید را نگه میدارد. این اطلاعات به همراه برخی اطلاعات فنی دیگر، دقیقاً به شما توضیح میدهند که چه کاری را انجام دادهاید.
پس از جمعبندی کار، روی گزینهی Save کلیک کنید و محلی که میخواهید این اسکرینشاتها ذخیره شوند را انتخاب کنید. دادههای ضبط شده به صورت یک فایل Zip ذخیره میشوند و شما میتوانید این فایل را با هر کسی که میخواهید به اشتراک بگذارید یا برای خودتان نگه دارید.
استفاده از ابزار لایو استریم یوتیوب
به جز راهحلهای بالا که ابزار بومی ویندوز محسوب میشوند، روش دیگری نیز وجود دارد که به کمک آن و بدون نصب هیچ نرمافزار خاصی، میتوانید از محیط ویندوز فیلمبرداری کنید.
شاید بسیاری از کاربران از این روش اطلاعی نداشته باشند؛ اما جالب است بدانید که میتوان از ابزار لایو استریم یوتیوب برای فیلمبرداری از محیط ویندوز استفاده کرد. متأسفانه بخش پشتیبانی یوتیوب اعلام کرده است که این قابلیت فقط تا اواخر سال ۲۰۱۹ میلادی فعال بوده و پس از آن، از دسترس کاربران خارج میشود. پشتیبانی یوتیوب پیشنهاد میکند که کاربران برای ضبط ویدیو از محیط ویندوز، به جای ابزار لایو استریم از قابلیت دیگری به نام «وبکم» استفاده کنند؛ اما این قابلیت در حال حاضر نمیتواند از محیط دسکتاپ فیلمبرداری کند.
برای استفاده از ابزار لایو استریم جهت ضبط ویدیو از محیط ویندوز، ابتدا وارد سایت اصلی یوتیوب شده و با اکانت گوگل خود لاگین کنید و سپس در قسمت بالای سمت راست صفحه، روی گزینهی Upload که آیکون آن به شکل یک دوربین فیلمبرداری است کلیک کرده و سپس گزینهی Go live را انتخاب کنید. ممکن است پس از انجام این کار یوتیوب از شما بخواهد که یکسری اطلاعات را در مورد اکانت خود تأیید کنید.
در مرحلهی بعد، شما یک صفحهی جدید را میبینید که در آن میتوانید یکسری اطلاعات پایه را در مورد ویدیوی خود وارد کنید. سپس روی گزینهیClassic Live Streaming که در گوشهی پایین سمت راست قرار دارد کلیک کنید.
زیر قسمت مربوط به Live Streaming که در سمت چپ صفحه است، Events را انتخاب کنید و بعد روی گزینهی New live event که در گوشهی بالا سمت راست قرار گرفته کلیک کنید.
پس از انجام اینکار، شما باید دستهی ویدیوی خود و همچینین توضیحی را برای آن انتخاب کنید. در قسمت Privacy، حتماً به جای Public گزینهیPrivate را انتخاب کنید تا کسی جز خود شما نتواند آن را مشاهده کند. زیر بخش Type، گزینهی Quick را انتخاب کرده و سپس روی Go live now کلیک کنید.
اکنون شما پنجرهی معلق Hangouts را مشاهده میکنید که به صورت پیشفرض وبکم و میکروفون شما را روشن میکند و محیط آن مانند وقتی است که میخواهید با استفاده از اپلیکیشن Hangouts یک تماس ویدیویی برقرار کنید. در صورت تمایل میتوانید با کلیک روی آیکونهای مربوطه، وبکم را خاموش کرده و صدای میکروفون را قطع کنید. سپس در سمت چپ همین پنجره به دنبال آیکون Screencast بگردید که به شکل یک مانیتور سبز است.
به محض کلیک روی این آیکون، شما میتوانید انتخاب کنید که از چه چیزهایی میخواهید فیلمبرداری کنید. شما میتوانید از تمام محیط ویندوز و یا محیط یک اپلیکیشن خاص فیلمبرداری کنید. هرگاه گزینههای مورد نظر خود را انتخاب کردید، میتوانید با کلیک روی گزینهی Start broadcast فرآیند ضبط کردن را آغاز کنید.
حال میتوانید به ضبط کردن ادامه دهید و هرگاه کار شما به اتمام رسید، خیلی ساده روی گزینهی Stop broadcast کلیک کنید. پس از آنکه پنجرهی مربوط به Hangouts را ببندید، یوتیوب ویدیوی شما را به عنوان یک Screencast در کانال شما ذخیره میکند.
برای دسترسی به فایل ضبط شده در یوتیوب، کافیست روی آیکون پروفایل خود که در قسمت بالای سمت راست صفحه قرار گرفته کلیک کرده و سپسYouTube Studio را انتخاب کنید. در بخشی که سمت چپ صفحه قرار گرفته، روی Videos کلیک کنید و در بالای صفحه جدیدی که ظاهر میشود روی بخش Live کلیک کنید تا به شما تمام ویدیوهایی را که ضبط کردهاید، نشان دهد و شما میتوانید به کمک ابزارهای دانلود مانند IDM، فایل مربوطه را دانلود کنید یا با دیگران به اشتراک بگذارید.
اینها روشهایی هستندکه به کمک آنها و بدون استفاده از هیچ نرمافزار خاصی، میتوانید از محیط ویندوز فیلمبرداری کنید. بدیهی است که این روشها امکانات کمی را در اختیار شما میگذارند و اگر میخواهید که به صورت حرفهای فیلمبرداری کنید، باید از نرمافزارهایی که مخصوص این کار هستند استفاده کنید. اگر روش دیگری را سراغ دارید که با کمک آن میتوان بدون استفاده از نرمافزاری خاص از محیط ویندوز فیلمبرداری کرد، حتماً با ما به اشتراک بگذارید.