در روز ۲۹ تیر سال ۱۳۶۲ عملیات والفجر ۲ در طی جنگ ایران و عراق با رمز یا الله آغاز شد.
عملیات والفجر ۲ نام عملیات نظامی در طی جنگ ایران و عراق در تابستان ۱۳۶۲ میباشد که در طی آن نیروهای مسلح ایران و نیروهای کرد عراقی مورد حمایت ایران به مواضع عراقی حملهور شدند و مناطقی را در کردستان عراق اشغال نمودند. این عملیات در کردستان عراق انجام شد و با این عملیات ایرانها جبهه جدیدی علیه نیروهای عراقی گشودند. این عملیات با رمز یا الله در محور پیرانشهر – حاج عمران به صورت نیمه گسترده در تاریخ ۱۳۶۲/۴/۲۹ به فرماندهی مشترک انجام شد.
در سال منتهی به این عملیات جنگ بین ایران و عراق به مرحله واماندگی رسیده بود. ایرانیها عملیاتهایی را با استفاده از تکنیک یورش موج انسانی در جبهههای جنوبی اجرا نمودند که اکثراً با واکنش ارتش سوم عراق خنثی شدند. دولت ایران در این زمان توانسته بود حمایتهای کردهای عراقی را بدست آورد و این فرصتی برای بازنمودن جبهه جنگی جدید در شمال را بدست آورد.
در ۲۹ تیرماه نیروهای نظامی ایرانی تهاجم خود را از پیرانشهر شروع نمودند و توانستند با موفقیت حاج عمران را به محاصره در آورند. در این عملیات ایرانیها و جنگجویان کرد تهاجم خود را از کوههای شروع نمودند و توانستند ۳۹۰ کیلومتر مربع را به اشغال خود در آورند.
عراقیها با حمله هوایی به این عملیاتها پاسخ گفتند و برای نخستین بار در طول جنگ از گازهای شیمیایی استفاده نمودند. حمله شیمیایی با گاز خردل هنگامی انجام شد که ایرانیها در حال پیش روی از قله کوهها به سمت حاج عمران بودند و نیروهای عراقی مشغول دفاع از کوه پایهها بودند. به دلیل ناآشنا بودن نیروهای عراقی با خواص گازهای شیمیایی، گازهای شیمیایی از بالای کوه به سمت پایین سرازیر شده و نیروهای عراقی را در کوه پایهها و درهها در معرض گازهای شیمیایی قرار داد. همچنین به دلیل ناهمواریهای منطقه تانکهای عراقی توان پیشروی در منطقه را نداشتند. استفاده عراقیها از بالگرد نیز با مانع روبرو شد زیرا ایرانیها و کردها به خوبی استتار نموده بودند.
این عملیات در تاریخ ۱۳۶۲/۵/۱۳ با پیروزی نیروهای ایرانی به پایان رسید.
در همین روز:
- واگذاری شيلات شمال ايران به «استفان ليانازوف» سرمايهدار روسی (۱۲۷۲ شمسی)
- تصويب قطعنامه ۵۹۸ شورای امنيت سازمان ملل متحد درباره لزوم پايان جنگ ايران و عراق (۱۳۶۶ شمسی)
- ارتش ترکیه از زمین و هوا به قبرس حمله کرد. در اثر این حمله کابینه یونان سقوط کرد. (۱۳۵۳ شمسی)
- آتشسوزی بزرگ رم، آغاز آزار مسیحیان در روم. (۶۴ میلادی)
- شكست چين در جريان جنگ با انگلستان موسوم به جنگ ترياک (۱۸۴۲ میلادی)
- روز استقلال «كويت» از استعمار انگلستان (۱۹۶۱ میلادی)
منبع: کجارو