مرورگرها، دریچه ورود ما به دنیای جادویی اینترنت هستند اما توانایی آنها به گشت و گذار در اینترنت محدود نمیشود. مروگرها اکنون مانند پلتفرم یک سیستمعامل عمل میکنند. در واقع گوگل کرومی که شما استفاده میکنید، از کروم اواس که بر روی لپتاپهای کرومبوک نصب شده است، تقریبا چیزی کم ندارد.
با اینکه بحثهای زیادی بر سر اینکه کدامیک از مرورگرها بهتر از دیگران است وجود دارد، به نظر میرسد نکته خاصی در مورد مرورگر خوشساخت کروم وجود داشته باشد. آمار نیز نشان میدهد که کاربران نیز موافق این مطلب هستند و گوگلکروم با اختلاف، پرمصرفترین مرورگر دنیاست.
در حالی که آمارها میتوانند دقیق نباشند اما در پراستفاده بودن گوگل کروم هیچ شکی وجود ندارد و اگر تا به حال از آن استفاده نکردهاید، پیشنهاد میشود حداقل یکبار آن را امتحان کنید. در این مقاله فهرستی از ترفندهای مربوط به این مرورگر را جمعآوری کردهایم که میتواند استفاده شما از این نرمافزار را لذتبخشتر نماید.
با استفاده از حالت ناشناس رد خود را گم کنید
بسیاری از افراد از وجود حالت ناشناس (Incognito) خبردار نیستند(معادل حالت Private Windows در فایرفاکس و Private Browsing در سافاری). در حالت ناشناس، مرورگر شما، مسیری که در اینترنت میپیمایید را زیر نظر نخواهد داشت و هیچگونه کوکی (Cookie) را هم ذخیره نمیکند. این حالت زمانی که نمیخواهید مسیر شما در گشت و گذار اینترنت ثبت شود، بسیار کارآمد خواهد بود.
برای شروع، بر روی علامت سه نقطه بالا سمت راست پنجره معمولی کروم، کلیک کرده و گزینه “New incognito window” را انتخاب کنید. در آیفون سه گزینه سه نقطه در پایین سمت راست و در اندروید بالا سمت راست قرار دارد.
باید یادآورد شد که حالت ناشناس، از ردگیری رفتار شما در شبکههای محلی مانند محل کار یا وبسایتهایی که به آنها سرکشی میکنید (وبسایتها آدرس آیپی شما را میبینند)، جلوگیری نمیکند. اگر در مورد امنیت آنلاین خود جدی هستید، از ویپیان (VPN) استفاده کنید.
پاکسازی حافظه کروم
اگر قصد پاک کردن حافظه گوگل کروم دارید، بر روی سه نقطه بالا سمت راست کلیک کرده، به مسیر More tools > Clear browsing data بروید (و یا کلیدهای Ctrl+Shift+Dele و Command+Shift+dele در مک) را بزنید. در پنجرهای که باز میشود، میتوانید همه دادهها و یا بخش خاصی از آنها را پاک کنید. اطلاعاتی همچون تاریخچه گشت وگذار (browsing history)، تاریخچه دانلود (download history)، کوکیها و اطلاعاتی که سایتها ذخیره میکنند، تصاویر و فایلهای موقت (cached images and files)، گذرواژهها، اطلاعات فرمها که به صورت خودکار پر میشود (autofill data)، تنظیمات محتوا (content settings)، اطلاعات اپهای نصب شده بر روی کروم (hosted app data) و مجوزهای رسانهای (media licenses) در این بخش قابل دسترسی است.
انتقال تصویر
احتمالا میدانید که با استفاده از دستگاه کروم کَست (Chromecast) میتوانید تصاویر اپهایی همچون نتنفلیکس و هولو (Hulu) را از تلفنهمراه بر روی تلویزیون انتقال دهید. اما همچنین قابلیت ارسال تصاویر از رایانه بر روی تلویزیونهایی که به امکان داخلی کروم کست مجهز است، وجود دارد.
راحتترین روش این است که در هر صفحه کروم که قصد انتقال آن به تلویزیون دارید، راستکلیک کرده و گزینه “Cast” را انتخاب کنید. این گزینه از طریق منوی سه نقطه بالا سمت راست صفحه نیز قابل دسترس است. در مرحله بعدی، دستگاه مدنظر خود برای انتقال تصویر را انتخاب کنید.
از آنجا که کروم کست بر روی موبایل از سرویس آمازون پرایم ویدیو (Amazon Prime) که رقیب یوتیوب است، پشتیبانی نمیکند، با استفاده از این روش میتوانید ویدیو مورد نظر خود را در گوگل کروم باز کرده و تصویر آن را بر روی تلویزیون انتقال دهید.
با استفاده از کلیدواژه، مستقیم در داخل وبسایتها جستوجو کنید
تا زمانی که یک وبسایت در فهرست موتور جستوجو باشد، بدون ورود میتوانید، در محتویات آن جستوجو کنید. این ترفند زمانی کارآمد است که به عنوان مثال میخواهید کلمه اورانگوتان را در سایت ویکیپدیا، بدون ورود به صفحه اول گوگل یا خود ویکیپدیا جستوجو نمایید.
ابتدا به مسیر Settings > Search engine > manage search engines بروید. در این قسمت موتورهای جستوجوی پیشفرض تنظیم شده در کروم را میتوانید مشاهده کنید. با جستوجو در همین صفحه میتوانید سایر وبسایتهای موجود را جستوجو کنید. گوگل کروم به شما اجازه میدهد با ورود آدرس هر وبسایت و تنظیم یک کلمه کلیدی برای آن، به صورت مستقیم از نوار آدرس به جستوجو در وبسایت مذکور بپردازید.
به همین منظور، بعد از اضافه کردن ویکیپدیا، در نوار آدرس با تایپ عبارت “Wikipedia.org”، پیام کوچکی را در انتهای سمت راست نوار آدرس میبینید. در این پیام گفته شده است که با فشردن کلید تب (Tab)، در ویکیپدیا جستوجو کنید.
این ترفند مختص سایتهای منبع نبوده و شامل تمام سایتها میشود. حتی میتوانید با این ترفند در وینفون نیز جستوجو کنید. کافی است آدرس و کلمه کلیدی را در قیمت گفته شده وارد کنید. کروم نیز به صورت خودکار سایتهایی را از آنها بازدید کردهاید به این لیست اضافه میکند. حتی بدون اضافه کردن کلمه کلیدی و به صورت دستی نیز میتوانید در یک سایت خاص جستوجو کنید. به عنوان مثال میخواهید تمام مقالاتی که در وینفون درباره سرفیسفون نوشته شده است را پیدا کنید. برای این کار کافی است در نوار آدرس، عبارت “Surface phone site:winphone.ir” را تایپ کنید.
جستوجوی مستقیم با کلیک راست
اگر در حال مطالعه در صفحه وب بودید و به کلمه یا عبارتی برخورد کردید که معنی آن را نمیدانسته و یا خوهان اطلاعات بیشتر در مورد آن بودید، گوگل یک ابزار بسیار مفید را برای جستوجو در داخل کروم قرار داده است. کلمه یا عبارتی را قصد جستوجوی آن را دارید با ماوس هایلایت کرده (با ماوس آن را انتخاب کنید) و سپس بر روی آن کلیک راست نمایید. در منوی باز شده بر روی عبارت “…..Search Google for” کلیک کنید. یک برگه جدید در مرورگر شما باز شده و نتایج جستوجوی گوگل در آن به نمایش در میآید.
جستوجوی سریع در تلفنهمراه (اندروید)
برای جستوجوی یک کلمه یا عبارت در تلفنهای همراه اندرویدی، کافیست آن را با لمس طولانی انتخاب کنید. به محض هایلایت شدن، کروم به صورت خودکار یک کارت جستوجو را از پایین صفحه نمایش میدهد. برای دیدن اطلاعات بیشتر، کارت را به بالا بکشید. در آیفون بعد از انتخاب عبارت خاص، کارتی ظاهر شده و بعد از آن باید بر روی عبارت “Look up” لمس کنید.
باز کردن جستوجو در برگه جدید
اگر عبارتی را جهت جستوجو در نوار آدرس (Omnibox) تایپ کنید، در حالی که کلید Alt را نگه داشتهاید بر روی آن کلیک کنید (یا کلید اینتر را بزنید). در این حالت جستوجو در برگه جدید انجام میشود.
جستوجوی یک برگه خاص
اگر تعداد زیادی برگه (Tab) باز شده دارید، میتوانید به راحتی بر اساس نام یا آدرس در آنها به جستوجو بپردازید. اگر سایت مورد نظر شما از این امکان پشتیبانی کند، با تایپ عبارت مورد نظر در سمت راست گزینه “Switch to this tab” را مشاهده خواهید کرد و با کلیک بر روی آن به برگه جستوجو شده خواهید رفت.
کشیدن چند تب به صورت یکباره
بیشتر افراد با قابلیت کشیدن و رها کردن (Drag & Drop) برگههای کروم از یک پنجره به پنجره دیگر آشنا هستند، اما کشیدن چند برگه و جابهجایی آنها به صورت همزمان، قابلیت شناخته شدهای نیست. برای این کار کلید کنترل (Ctrl) را نگه داشته، بر روی همه برگههایی که میخواهید جابهجا یکبار کلیک کرده و در این حالت هرکدام از برگهها را بکشید، همه برگههای انتخاب شده به حرکت در میآیند.
باز کردن برگهای که اتفاقی بسته شده است
برای همه ما پیش آمده است که در مرورگر، برگهای را به صورت اتفاقی ببندیم. خوشبختانه کروم به شما امکان باز کردن مجدد برگههای بسته شده را میدهد. برای اینکار کافی است بر روی یک برگه باز دیگر کلیک راست کرده و گزینه “Reopen closed tab” را انتخاب نمایید (یا کلیدهای Shift-Ctrl-T را به صورت همزمان بفشارید). هر چندبار که این کار را انجام بدهید، کروم برگههای قبلتر را باز میکند. اگر یک پنجره کامل کروم با تمام برگههای آن بسته باشید، کافی است یک پنجره جدید باز کرده، بر روی آن راست کلیک نموده و سپس گزینه “Reopen closed window” را انتخاب کنید.
مرور برگهها با استفاده از میانبر صفحهکلید
اگر به مرور سریع برگهها نیاز داشتید، با نگاه داشتن کلید کنترل (در دستگاههای مک، کلید Command) و اعداد روی صفحهکلید، میتوانید به برگه شماره ۱ تا ۹ بروید. شمارش برگهها از سمت چپ با عدد ۱ شروع شده و تا برگه شماره ۹ (راست) ادامه مییابد.
کشیدن و رها کردن یک آدرس در بخش بوکمارکبار
اگر خواهان دسترسی سریع و مدام به یه سایت به خصوص هستید، آدرس سایت (URL) را گرفته و آن را در بخش بوکمارکبار (Bookmark Bar) رها کنید. همچنین میتوانید لینکی را از داخل یک صفحه وب یا حتی خارج از اپلیکیشن کروم کشیده و در بوکمارکبار قرار دهید.
اضافه کردن یک لینک به دسکتاپ
کروم قابلیتی را در اختیار شما قرار میدهد تا یک لینک را به دسکتاپ خود اضافه کنید. بر روی منوی سه نقطه در بالا سمت راست کروم کلیک کرده و مسیر More tools > Create shortcut را انتخاب نمایید. در پنجره باز شده، نام دلخواه را انتخاب کنید و بر روی Create کلیک نمایید. این لینک به صورت یک آیکون در صفحه دسکتاپ شما نمایش داده میشود.
باز شدن یک صفحه خاص در شروع
اگر همیشه به یک صفحه خاص در وب مراجعه میکنید، کروم قابلیتی را فراهم کرده است تا در هنگام باز کردن کروم، به صورت خودکار به آدرس این صفحه برود. در بخش تنظیمات به قسمت “On Startup” رفته و تیک گزینه “Open a specific page or set of pages” را بزنید. در این زمان میتوانی صفحه دلخواه خود به عنوان مثال www.winphone.ir را اضافه نموده تا هربار کروم را باز میکنید به صورت خودکار به این صفحه هدایت شوید.
همچنین با انتخاب گزینه “Continue where you left off”، زمانی که کروم را باز کنید، آخرین صفحهای را که قبل از بستن در آن بودید، خواهد آورد.
کشیدن و رها کردن تصاویر و فایل رسانه
کروم به عنوان یک مرورگر برای همه فایلها رایانه شما، برخی قابلیتهای ویژه را دارا است. آیا یک فایل تصویری یا رسانهای دارید که میخواهید به صورت سریع آن را بازبینی نمایید؟ فقط کافی است آن فایل را گرفته و در کروم رها نموده تا کروم فایل را نمایش دهد. میتوانید در کروم علاوه بر دیدن تصویر، به تماشای ویدیو و یا گوش دادن به موسیقی بپردازید.
مقصد ذخیره سازی را تغییر دهید
اگر بعد از دانلود فایلها، نمیتوانید آنها را پیدا کنید، کروم به شما اجازه میدهد که مقصد ذخیره سازی آنها را مطابق دلخواه تغییر دهید. به مسیر Settings > Advanced > Downloads رفته و در زیرمنوی Location بر روی گزینه Change کلیک کنید. در پنجره باز شده مسیر دلخواهتان را انتخاب نمایید.
مدیریت آسان رمز عبور
البته ما به شما پیشنهاد میکنیم برای مدیریت رمزهای عبور خود از یک نرمافزار مخصوص این کار بهره ببرید اما اگر از کروم استفاده کنید، این مرورگر میتواند رمزهای شما را ذخیره کرده و در وبسایت مربوطه نمایش دهد. ابتدا اطمینان پیدا کنید که حالت سینک قرار دارید، یعنی به حساب کاربری خود وارد شده باشید. سپس زمانی که وارد یک وبسایت شده و یک حساب کاربری ایجاد میکنید و یا زمانی که برای اولین بار رمز عبور خود را در یک وبسایت تایپ میکنید، کروم به شما پیشنهاد نگهداری از رمزعبور را میدهد. رمزهای عبور در سرورهای عبری گوگل ذخیره شده و از طریق آدرس passwords.google.com قابل دسترس است.
قسمت پر کردن خودکار فرمها را به روز کنید
زمانی که اقدام به ایجاد حساب کاربری در یک سایت میکنید و یا در هنگام خرید از یک فروشگاه اینترنتی، بایستی فرمهای طولانی را پر کنید. اما کروم این قابلیت را دارد تا برخی از این فرمها را برای شما پر کند.
در منوی تنظیمات در زیرمنوی Autofill بخشهای جداگانهای برای روشهای پرداخت (Payment Method) و آدرس مشاهده میکنید که در آنجا امکان افزودن مشخصات کارتهای بانک و آدرسهای متفاوت را خواهید داشت. بعد از ثبت این موارد، زمانی که در یک وبسایت نیاز به پر کردن چنین فرمهایی بود، کروم میتواند به صورت خودکار، اقدام به انجام آن کند.
مدیریت وظیفه
درست مانند رایانه ویندوزی شما، کروم نیز میتواند میزان مصرف منابع را توسط پروسههای مختلف در حال انجام در این مرورگر، تحت نظر داشته باشد. برای مشاهده این قسمت بر روی منوی سه نقطه کلیک کرده به مسیر More tools > Task manager بروید یا کلیدهای Shift+Esc را همزمان فشار دهید.
در پنجره باز شده تمامی پلاگینها، افزونهها و برگههای باز شده را مشاهده خواهید کرد. همچنین میزان مصرف رم، پردازنده و پهنای باند هر کدام از آنها به صورت جداگانه مشخص است. اگر هرکدام از این پروسهها مشکلساز شده است، میتوانید به صورت مستقیم اقدام به قطع آن کنید.
چاپ اسناد از سرورهای ابری
گرچه حمل اسناد کاغذی با وجود تلفنهای همراه و دستگاههای قابل حمل، دیگر خیلی رایج نیست، اما گاهی به برخی اسناد به صورت چاپ شده نیاز پیدا میکنیم. کروم به شما اجازه میدهد تا هر سندی را که میخواهید به هر چاپگری که فضای ابری متصل است، ارسال کنید. اتصال چاپگر به فضای ابری بسیار آسان است و برای این کار کافی است، به دفترچه راهنمای شرکت سازنده چاپگر خود مراجعه کنید.
اگر چاپگر شما قدیمی است، باز هم میتوانید کافی است آن را به رایانهای وصل کنید که گوگل کروم بر روی آن نصب شده باشد. کروم در رایانه ارسال کننده و ردیافت کننده بایستی به یک حساب کاربری متصل باشد. برای تنظیم کروم بر روی رایانه متصل به چاپگر به مسیر : Settings > Advanced > Printing > Google Cloud Print > Manage Cloud Printdevice بروید.
منبع :